You are in World Architecture > Ireland > Temple Bar > Temple Bar > Public Utility Building

Public Utility Building

contributed by 128 miesvanderrohe, 30 October 2009

 

0 users added this project to their favorites Heart_add Add to favorites

Vote:
 | Rating:
(0 votes)


Views: 1868

 

Description Public Utility Building:

As part of a programme of public space design initiatives for Dublin City Council in association with the Royal Institute of Architects of Ireland, a phased programme of works was developed to reinforce and amplify the existing amenity of the village centre at the junction of Vernon Avenue and the Clontarf Road on Dublin’s northern coastline. The works include the rationalisation of all short term parking in the village by material remodelling of the street edges, new street furniture, public lighting and the development of a planted and lit seaside ground plane as esplanade upon which cars park, protected from occasional high tides by a 1200mm high 240 m long earthwork to replace an existing defence wall and unify the landscape.

The first phase required redevelopment of an existing pump station as part of Dublin City Council Waste Water Division environmental upgrades to Dublin Bay with the provision for a maintenance depot for Dublin City Council Parks Department and a Electricity Supply Board substation.
The dilapidated structure was removed above ground while maintaining all pump operations below .A new folded plate superstructure of reinforced concrete forming an interlock of canted walls and roof slabs was poured onto the extended existing concrete two storey basement .The relationship between the restored maintenance crane and the below ground pumps was maintained.
The new volume rotates visually across the reclaimed ground to catch the light and open relationships with the Clontarf Road, the village, the sea wall and the docklands beyond the estuary. This massing intimates the internal complexity of the tripartite programme but within the presence of a single object. A closed public building,
each façade opens alternately to pump station, park depot or electrical substation, each autonomous but linked spatially by a shared requirement for natural ventilation in a folded slot of space which incorporates the requirements for separate toilet /shower facilities and water tank. The diesel back up generator ventilation is expressed directly to the east below a fixed glazed clerestory to the pump monitors-the only requirement for daylight.
All internal services are face fixed to the shot blasted concrete except for a pair of tea stations that are cast into the structure. All internal grills are of stainless steel.
The structure and access doors are dressed in a prepatinated copper shingle rain screen to envelope the form as a continuous wrapping; it is punctured twice by the ventilation slot which is expressed in untreated iroko louvers and will weather grey. On each exposure this patination will develop differently to exaggerate the modelling of the enclosure. This skin is eroded to the east allowing the gathered rain waters to discharge over and stain the shot blasted concrete.

Photography by: Dennis Gilbert
de Paor architects

 

Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building Public Utility Building

Information Public Utility Building:

Project function:
Address: 
Dublin / Ireland



Area: 
158
(m²)

Cost: 
1000000
(euros)


License: 
None (All rights reserved)


Comments to Public Utility Building:

Author:
anonymous  [login]


Comment on this project or add more information:

Please sign in or sign up first

Public Utility Building22924 Public Utility Building22925 Public Utility Building22926 Public Utility Building22927 Public Utility Building22928 Public Utility Building22929 Public Utility Building22930 Public Utility Building22931



URL

Embed




More projects in Architecture of Ireland

More from 128 miesvanderrohe