You are in World Architecture > Taiwan > Lien-chiang Hsien > Hou-tien > Chen House

Chen House

contributed by 323 World Architecture Festival , 6 September 2009

 

0 users added this project to their favorites Heart_add Add to favorites

Vote:
 | Rating:
(19 votes)


Views: 7493

 

Description Chen House:

A light flexible family home designed to react to the demanding wind, flood and heat conditions on an cold cherry farm site.

 

Chen House Chen House

Information Chen House:

Project function:
Address: 
Sanjhih, Taiwan



Year end: 
2009


License: 
None (All rights reserved)


Comments to Chen House:

DEZEEN: Finnish architects C-Laboratory have completed a timber house on a cherry farm in the mountains of northern Taiwan. Chen House is designed in response to the extreme weather that is common in the Datum Mountains, and is raised above the ground to allow flood water to run beneath it. 

The house has a kitchen and bathroom unit, protruding from the main building, which provides support to the structure during the frequent typhoons and earthquakes that affect the area. It is also designed to channel the cool breeze from the Datun river through the house and is raised off the ground to let flood water flow underneath. 

A fireplace is used for cooking and provides heat in the winter. In connection with the bathroom is a small sauna.

The house is not strong or heavy? it is weak and flexible. It is also not closing the environment out, but designed to give the farmers a needed shelter. 

Ruin is when man-made has become part of nature. With this house we were looking forward to design a ruin.

http://www.dezeen.com/2009/06/26/chen-house-by-c-laboratory/
commented by User_profile_mini_square kratz, 27 September 2009

http://www.tecnohaus.blogspot.com/2009/07/casa-chen-c-laboratory.html
Casa Chen - C-Laboratory

Los arquitectos del despacho finlandés C-Laboratory finalizaron una casa de madera ubicada en una granja de cerezos ubicada en las montañas al norte de Taiwán. La casa ha sido bautizada como Casa Chen y está diseñada como una respuesta al clima extremoso de la región de las montañas Datun.

Está diseñada para reaccionar ante los fuertes y exigentes vientos que se fluyen en la zona, adicionalmente debe también salvar los problemas de inundación reinantes en la zona, y lidiar con las condiciones de calor imperantes en este lugar.

La construcción está elevada para permitir que el agua de inundaciones pueda correr debajo de ella. Además, posee una cocina y un baño que se “desprenden” del edificio principal, mismo que ofrece un soporte a la estructura durante los terremotos y tifones que son comunes en el área.

A la vez, está diseñada para canalizar la brisa del río Datun. Una chimenea que puede ser utilizada también para cocinar ofrece calor en las temporadas de frío. Los distintos espacios de la estructura están conectados entre sí en un movimiento continuo y flexible que se lleva a cabo dentro de un eje de funciones y acciones que se llevan tanto al aire libre como dentro de la casa.

Tanto el baño más pequeño de la construcción como la cocina funciona para estabilizar la estructura de madera durante los tifones o los huracanes. Esta estructura bioclimática sirve tanto para cumplir las necesidades impuestas por el entorno como para sacarles su mejor provecho.

Arquitecto: C-Laboratory
Ubicación: Sanjhih, Taiwan
Equipo de Proyecto y Construcción: Marco Casagrande, Frank Chen, Shi-Ding Chen, Nikita Wu, Shu-Gi Bai
Área Terreno: 3,890 m²
Huella del edificio: 138 m²
Área Construida: 62.5 m²
Año del proyecto: 2008
Fotografías: C-Lab

commented by anonymous, 28 September 2009

Chen House built in 2008 by Marco Casagrande, Frank Chen and the crew is almost as striking as Tadao Ando’s Azuma House. NO, this house may be better than Ando’s 1976 masterpiece - Ando’s early houses tried to recreate ‘tough’ living environment (coldness, dampness, and other inconveniences), but Chen House simply embraces its environment, including typhoons, earthquakes, flooding and heat.

Chen House reminds me of the very basic of Judo and Aikido, “yield to win.”

様々な建築的インスタレーションで世界的に知られるフィンランドの建築家マルコ・カサグランデとフランク・チェンが台北三芝鄉に建てた農家。過酷な美しさということはしばしば安藤忠雄氏の初期の作品に感じたが、ここに紹介する『チェン・ハウス』には作為的な厳しさではなく、もともと存在する厳しい環境をそのまま受け入れようとする姿勢が生み出した、『住吉の長屋』には存在しない、逞しさと柔らかさの両方を兼ね備えた人間味のある強さを感じさせられる。実物を訪れてみたいと思う稀な作品だ

what we do is secret

commented by anonymous, 1 October 2009

Die Nutzung des Merantiholzes unterstreicht auch Casagrandes Vorstellung des Hauses als leichtgewichtiges Schiff, fähig, schwierige Umweltbedingungen leicht und geschmeidig zu überstehen. „Ich wollte aus dem „Chen House“ eine Art Schiffswrack machen,“ so der in Finnland ansässige Architekt des Kollektivs C-Laboratory, „bei dem das von Menschenhand gemachte zu einem Teil der Natur wird.“ So passt sich das Haus auch farblich fließend der Umgebung an: Das Rotbraun des Holzes bezieht sich auf die Töne des Erdbodens der Umgebung – und harmonisiert perfekt mit der üppigen Plantage.
commented by anonymous, 1 October 2009

Des volumes bien typés sur de petits pilotis, une vaste coursive, des claustras qui filtrent la lumière, des terrasses en bois. Certes, on pourrait envisager une version pour pays nettement plus frais et pluvieux en doublant — dans le même esprit — les parois qui font offices de porteurs en périphérie et en traitant plafond et sol. Je pense à certains chalets contemporains dans les alpes ou de simples extensions de pavillon en région parisienne…


Mais à l'heure où tout le monde s'interroge sur la décroissance, un retour à des valeurs qui ne soient pas que modelées par les nouvelles technologies, cette modeste maison en bois est une véritable respiration.

Sa destination est d'être un abri pour jours de forte chaleur, de capter et orienter les vents de terre… Pas de show-off, pas de sophistication avec jacuzzi au raz du sol et home-cinéma (!), mais des matériaux bruts, des espaces dessinés par la lumière, une ventilation efficace, une cuisine et des sanitaires en mode minimal (mais prenez le temps de vous interroger, bien suffisants).

Bref, une petite cabane où il fait bon de reposer, jouer, rêvasser… Le retour à l'essentiel…?

Jean-Christophe Courte
commented by anonymous, 2 October 2009


Numita si Chen House este o cabana de relaxare fara izolatie termica sau alte porcarii de lux. Aceasta cabana este asezata la poalele unui munte din Taiwan, avand scop sa reziste la vremea extrema.
commented by anonymous, 2 October 2009

Дом, который получил название “Дом Чена” (Chen House), создан специально для сложных климатических условий местности. Дом приподнят над уровнем земли, что позволяет ему выжить во время сильных наводнений. В доме есть кухня, ванная комната, выделяющаяся из основного фасада. Такая конструкция придает дому дополнительную устойчивость во время землетрясений, характерных для этой местности. Дизайн фасада пропускает внутрь воздух, создавая естественную систему вентиляции.

В статье использованы иллюстрации с сайта: www.clab.fi.

Источник: www.arhinovosti.ru.

commented by anonymous, 3 October 2009

La maison est réalisée avec des matériaux bruts tels que le béton et le bois(cerisier des montagnes du Nord de Taiwan), et manque volontairement de sophistication. Elle a été conçue comme un navire pour une meilleure réactivité face aux conditions fortes de vents, intempéries, inondations et chaleur : sa destination est d'être un abri pour jours de forte chaleur, de capter et orienter les vents de terre. Posée sur des petits pilotis, elle laisse les eaux d'inondations passer sous le sol, tandis que des des claustras filtrent la lumière. Un endroit pour le feu du feu est employé pendant l'hiver pour le chauffage et pour faire chauffer le thé, en liaison avec la salle de bains est un petit sauna.
commented by anonymous, 5 October 2009

Dom ten zrealizowano na starej japońskiej plantacji czereśni w górach Datun w Północnym Tajwanie. Zaprojektowano go jako odpowiedź na narastające okoliczne problemy - wiatr, podtapianie oraz wysokie temperatury.

Budowla w dosyć prosty sposób wynurza się ponad poziom gruntu by wszelkie wody powodziowe przepływały swobodnie pod nim. Rozmaite przestrzenie wewnętrzne są ze sobą połączone osią od zewnętrza budynku do jego wnętrza. Mała łazienka i kuchnia są końcowym "stabilizatorem" drewnianej konstrukcji budynku narażonej na wspomniane grymasy przyrody.

Bio-klimatyczna architektura zaprojektowana jest w celu zatrzymania lekkiej bryzy rzeki Datun, by w gorące dni pozwolić lekkim cyrkulacjom wiatru ochłodzić teren domu i jego okolicy. Kominek używany jest tylko w zimie do ogrzewania oraz gotowania herbaty. W połączeniu z łazienką tworzy małą saunę.

Dom nie jest mocny i ciężki - jest słaby i uniwersalnie lekki. Ponadto nie zamyka się na środowisko zewnętrzne, daje on tylko i wyłącznie ochronę dla farmerów.

Ruiny tworzą się wtedy gdy dzieło człowieka staje się częścią natury. Architekci tworzący 'Chen House' w zamierzeniu chcieli zaprojektować taką ruinę z powyższej definicji.

http://w-a.pl/aktualnosci.php?artykul=860
commented by anonymous, 5 October 2009

There is really something very attractive about this project... kind of like when you arrive at a cliff, and are drawn to it's edge so you can look down.


K. - Urban Environment Design, China Architectural Culture Center of the Ministry of Housing and Urban-Rural Development of the People's Republic of China.

commented by User_profile_mini_square kevin, 6 October 2009


In a dream last night, I saw a great storm. It seized the scaffolding. It tore the cross-clasps, the iron ones, down. But what was made of wood, swayed and remained.
~ Bertolt Brecht, inspiration for the Chen House

Designed by Casagrande Laboratory, of Finland, the Chen House was built on the site of an old Japanese cherry farm in the Datun mountains, North Taiwan. Built of mahogany [with concrete footings], the house was designed as a direct response to the extreme weather sometimes seen in the mountains – including severe heat in the summer, strong winds, and seasonal flooding.

With these local environmental elements in mind, the house has been raised above the ground plain to avoid the flood waters, and is incredibly porous [as you can see in the photos] – allowing a breeze coming across a local river to cool the structure. The house also attempts to protect itself from typhoons and earthquakes by using the smaller kitchen/bath volume as a ‘kicker’ to stabilize the structure.

The house is not strong or heavy – it is weak and flexible. It is also not closing the environment out, but designed to give the farmers a needed shelter.
Ruin is when man-made has become part of nature. With this house we were looking forward to design a ruin.
~ C-Laboratory

It’s barely noticeable in these stunning photos, but the actual ‘interior’ of the house is enclosed with glass walls on either end – although I’m not sure how the walls themselves are weatherized [check out the elevation photo, above, and the plan, below]. Even on the ‘interior’, they still appear ‘open’ – with spaces between the boards, allowing the light to stream through. To make up for this space being enclosed, a series of small operable windows are placed along the floor – along with the nana-like wall on the opposite side of the room – to allow for that breeze to enter during the summer.

What a ridiculously sick project. AMNP

This is Raw! Stunning authenticity inextricably linked to it’s place, awesome and inspiring, barkarchitects

this is super, so rustic and charming!
commented by anonymous, 6 October 2009

In comparison, if the disasters of skyscrapers that we ordinarily see through big media like CNN or BBC are like huge trees that can radically be felled by a great storm, Chen House is like small grasses that can be bent by strong winds and can turn back to stand again easily when the first sunshine breaks through the horizon. It brings about a rethinking of contemplating philosophy and of three natural states – uncertainty, imperfection and mortality. Playing and harmonizing with tide, wind and sunlight, Chen House can be seen as an example of Phenomenal Architecture. [] Jirawit Yamkleeb
commented by anonymous, 13 October 2009

La casa se construyó en una antigua granja japonesa dedicada al cultivo de cerezas, ubicada en Datún, una remota zona de montañas del norte de Taiwán. El terreno se ubica cercano a un río y está rodeado por una serie de colinas, constituyendo un ambiente rural en el que a menudo se manifiestan condiciones climáticas rigurosas: intenso calor en verano, fuertes vientos, inundaciones periódicas y actividad sísmica. El proyecto fue un encargo de una pareja mayor que deseaba abandonar la ciudad y adoptar un estilo de vida simple y rural, cultivando árboles de cereza y bambú. Para responder al encargo, el proyectista se estableció en la zona y se familiarizó con el lugar y sus habitantes. También participó en la construcción de la casa y buscó reconectar con la vieja tradición constructiva del lugar, usando materiales nobles como la madera, menospreciados en la actualidad. La obra está diseñada como una embarcación que reacciona en respuesta a las condiciones del sitio tales como viento, inundaciones y calor. La casa se eleva por encima del suelo en una plataforma sostenida por bases de hormigón que puede utilizarse como terraza, extensión de la zona de estar, con el fin de permitir que el agua producto de la inundación se escurra libremente por debajo. Los distintos espacios de la vivienda están ubicados en relación a un eje que cose las distintas funciones que se desarrollan al aire libre y en el interior. El volumen principal contiene la sala de estar y dormitorios, mientras que un volumen secundario ubicado en el lado este, contiene la cocina, cuarto de baño y sauna. Este volumen más pequeño actúa como soporte, estabilizando la estructura de madera durante los frecuentes tifones y terremotos. Las estrategias bioclimáticas apuntan a captar la brisa fresca proveniente del río Datun durante los días calurosos y permitir que las corrientes de aire circulen a través del terreno comprendido entre el espejo de agua y las tierras de cultivo. Un hogar a leña realizado en mampostería de ladrilo se utiliza durante el invierno para calefacción y preparación del té. Se ubica exento en el volumen principal, organizando el espacio y definiendo las vistas. La casa no es ni fuerte ni pesada, sino débil y flexible. No se cierra al entorno, aunque está diseñada para brindar refugio a los agricultores. Es una sólida respuesta a un entorno cambiante y exigente. Con este proyecto se buscó que lo artificial, lo construido por el hombre, se convirtiera en parte de la naturaleza.


- Arquimaster. Argentina.

commented by anonymous, 30 October 2009

Author:
anonymous  [login]


Comment on this project or add more information:

Please sign in or sign up first

Chen House16540 Chen House16541



URL

Embed