You are in World Architecture > South Africa > KwaZulu-Natal > Addington > Architects' Studio

Architects' Studio

contributed by 323 World Architecture Festival , 21 July 2009

 


Vote:
 | Rating:
(1 votes)


Views: 4885

 

Description Architects' Studio:

Prior to the formal sub-division of the larger site, the Studio was conceived as one of tour proposed freestanding office structures positioned parallel to the contours of the steeply south-facing slope. The building footprint in the lowest portion of the site, adjacent to a wooded reserve, generated the largest floor area, which would allow the studio to operate on a single level. This position also allowed for separate street access and maximum exposure within the office park.

Detailed survey of the site highlighted the severity of cross-fall slopes, which would have hindered both street access and general buildability. With this information, the design was re-evaluated, which resulted in the repositioning of the building footprint at the most level portion of the site, closest and parallel to the street. The location adjustment creates a landscaped buffer to any proposed development to the north. The design is now able to capitalize on distant southern views, as well as the immediate environment of natural bush and indigenous landscaping to the east and north. The building form responds to this by becoming a rectangular glazed pavilion, elevated on tapering concrete columns that vary in height according to the slope of the site.

The west end of the longitudinal arrangement engages into the hillside which allows
entrance into the highest level of the building through a five meter high front door. This floor accommodates reception, meeting rooms and Director’s workspaces which overlook the double volume general workspace below. The parking is located within the diminishing volume of the lowest level. Within the garage area careful attention to materials, structure and lighting create a different but equally powerful staff arrival area.

Structurally the off-shutter finish concrete columns and wall elements support and brace the steel structure above. Inspired by the close relationship to the adjacent tree canopy, the roof evolved into an oversailing inclined plane supported by a steel structure of ‘branch-like’ brackets. Having no vertical members they allow the glass envelope to run unobstructed around the corners of the building and reach up to the oversailing roof above. The roof spans the longitudinal axis, pitching with the gradient of the adjacent street. This allows for generous internal volumes to the upper floor reception areas and creates an elevated scale appropriate to the main entrance of the studio.

The Architectural response has generated a spatial organization allowing ease of
circulation and a variety of meeting venues which has promoted communication and
creative interaction between the users of the Studio. The rational layout of functions and integrated services, allows for future planning flexibility to respond to the ever adapting demands of the practice. The integration of spatial dynamics and structural expertise has created an inspirational environment for staff and visitors alike.

Photograph by: Karl Beath - Karl Beath Photography

 

Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio Architects\' Studio

Information Architects' Studio:

Project function:
Description tags:
WAF,
Address: 
Durban, South Africa




License: 
None (All rights reserved)


Comments to Architects' Studio:

Author:
anonymous  [login]


Comment on this project or add more information:

Please sign in or sign up first

Architects\' Studio14652 Architects\' Studio14653 Architects\' Studio14654 Architects\' Studio14655 Architects\' Studio14656 Architects\' Studio14657 Architects\' Studio14658 Architects\' Studio14659 Architects\' Studio14660



URL

Embed